středa 1. srpna 2012

Co vlastně o Kazachstánu víme?

Ruku na srdce. Kdo z vás ví o Kazachstánu víc jak 5 faktů? Když jsem kamarádům a známým oznámila, že právě v této zemi strávím celý příští rok, většina z nich to nemohla pochopit. Někteří si dokonce mysleli, že se tu válčí.... je to přece "stán" stejně jak "Afgánistán..."

Já sama jsem toho popravdě taky moc nevěděla. Znala jsem hlavní město a věděla jsem, že bylo nějak nově postaveno. Taky jsem věděla, že tu jsou pouště a že na to, jak je to velká  země tu skoro nikdo nežije.

Takže, abyste vůbec měli představu, kdy žiju tak pár fakt na úvod.

Kazachstán se nachází ve střední Asii, kouskem své západní části zasahuje do Evropy, takže se spolu s Ruskem a Tureckem řadí mezi jediné státy, které se rozkládají na dvou kontinentech. S rozlohou 2,7 milionů km2 je Kazachstán 9. největší zemí na světě a největší vnitrozemskou zemí. Pro zajímavost: 35 Českých republik by se vešlo do Kazachstánu :)


Na mapě můžete vidět, že Kazachstán sousedí s Rukem, jehož hranice je nejdelší a tvoří skoro 7 000km.  Dále pak s Čínou, Uzbekistánem a Turkeminstánem. Co se týče geografie, jediné vysoké pohoří - Tian Shan (který dosahuje výšek až 7 000m n.m.) se  nachází na hranicích s Čínou a Kyrgystánem. Jinak jsou tu převážně pouště a stepi. Já žiji v Almaty (zakroužkované na mapě), největším městě v Kazachstánu, která má 1,5 milionu obyvatel.

Astana
Hlavním městem je Astana, která se stala hlavním městem v roce 1997, jedná se prakticky o úplně nové město, které bylo postaveno prezidentem Nazerbajevem. Do roku 1997 bylo hlavním městem Almaty (Alma-Ata). Důvodů proč se rozhodli pro tuto změnu je několik, jedním z nich jsou častá zemětřesení v Almaty (na počátku 19. století jedno takové zemětřesení dokonce zničilo celé město, zbylo pouze pár budov, ale o tom více příště). Dalším důvodem je, že chtěli mít hlavní město uprostřed Kazachstánu, kdyby se něco stalo tak je hůře napaditelné, než Almaty,které leží téměř na hranicíh.
No a poslední, neoficiální důvod je, že prezident chtěl přestěhovat hlavní město blíže ke svému rodišti (Chemolgan).
 
Nápisy v obou jazycích jsou samozřejmostí
V Kazachstánu žije 15,4 milionů obyvatel, což je přibližně o 1/3 více než v České republice. Hustota zalidnění je velmi nízká. Na 1km2 žije 6 lidí (u nás to je 134 obyvatel na km2). Stastistiky z roku 1999 uvádí, že zde žije 54% Kazachů, 30% Růsů a zbylé procento se rozdělí mezi Ukraince, Uzbeky a Němce. Úředním jazykem je kazaština a ruština. Zajímavostí je, že ačkoliv se spousta lidí ke Kazašské národnosti,  kazašsky vůbec neumí. Kazaštinou se mluví převážně na jihu země (takovým typickým městem je Shimkent).Jaký je rozdíl mezi kazaštinou a ruštinou můžete posoudit sami:

 
Ti z vás, kteří umí azbuku, snadno zjistí, který text je v ruštině a který v kazaštině. Pro ty, kteří azbuku neznají, horní text je kazašský a spodní ruský. Ačkoliv kazaština patří do stejné jazykové skupiny jako turečtina, stejně jako některé slovanské jazyky, používá azbuku. Písmo je asi ale  jediné, čím jsi jsou  tyto jazyky podobné. Když slyším někoho mluvit kazašky, vůbec ale vůbec nerozumím. 

Co se týče náboženství, polovina populace se hlásí k Islámu. Nepředstavujte si zahalené ženy a může s bradkou, takových tu je opravdu minimum. Dle mého názoru je to zde velmi ovlivněno faktem, že Kazachstán byl součástí Sovětského svazu. Pokud to tu fungovalo podobně jak u nás, nedivím se, že nábožeství hodně opadlo. Druhá polovina se hlásí k ortodoxnímu křesťanství. Určitě tu jsou i nevěřící, ale zatím jsem na nikoho takového nenarazila. Na druhou stranu jsem nepotkala ještě nikoho, kdo by striktně dodržoval Ramadán (spíše naopak, ale o tom později :))

Kazachstán je prezidentskou republikou. Nezávislost na Sovětském svazu získali 16. prosince 1991. Prvním a zároveň stále současným prezidentem je Nursultan Nazarbajev, který je tak nějak zvolen prezidentem do konce svého života. Lidé ho tu poměrně uctívají a všude můžete vidět bilboardy s jeho tváří a různými státnimi hesly. V Kazachstánu se platí měnou TENGE (7Kč = 1tenge.... přibližný přepočet).



Závěrem se můžete podívat na Kazačskou vlajku a na poslechnout Kazašskou hymnu.



Doufám, že Vám tento příspěvěk pomohl si udělat lepší obrázek o Kazachstánu :)





Žádné komentáře:

Okomentovat