čtvrtek 18. října 2012

Kyrgystán

KYRGYSTÁN! Co všechno o této zemi víte? Možná jen to, že tato republika byla součástí Sovětského svazu.... možná ani to ne. Mimochodem, dali byste dohromady všech 15 zemí, které tvořily Sovětský svaz? Přemýšlejte.... (odpovědi najdete na konci tohoto příspěvku) :)

Než začnu líčit zážitky z pobytu v této zemi, ráda bych vás seznámila s některými fakty. Takže pojďme na to!

VĚDĚLI JSTE ŽE?
  • rozloha Kyrgystánu je 199 814 km (téměř 3x větší než Česká republika)?
  • 90% území leží v nadmořské výšce nad 1 500 m n.m a dokonce 40% území je nad 3 000 m n.m?
  • Kyrgystán je stejně jako ČR, tak i Kazachstán vnitrozemním státem? 
  • Kyrgyzstán hraničí na východě a na jihu s Čínou, na jihozápadě a západě s Tádžikistánem a Uzbekistánem a na severu s Kazachstánem?
  • hlavní město je Biškek?
  • v Kyrgystánu žije 5,2 milionů obyvatel?
  • většina obyvatel (77%) jsou muslimové, zbytek většinou pravoslavní? v Kazachstán je muslimů méně (pouze 53%)
  • 35% obyvatel žije ve městech a zbylých 65% na vesnicích?
  • kyrgyzský a ruský jazyk jsou oficiálními jazyky? 
  • měnou používanou v Kyrgystánu je som, který má 100 tiin? přesto zde můžete platit i dolary (při výběru z automatu si můžete zvolit v které měně budete vybírat).
  • narozdíl od nás Čechů jsou Kyrgyzové "národ činu"? Jakmile se jim něco nelíbí, tak si nestěžují pouze u piva, ale vyrazí rovnou do ulic. Poslední revoluce tu byla v roce 2010 a vypadalo to nějak takto:
"V roce 2009, kdy byl Kurmanbek Bakijev při zmanipulovaných volbách opětovně zvolen, se lid bouřil nanovo. Neustále se zvyšující ceny za energie, náklady na žití a zoufalost Kyrgyzů spustila veřejnou demonstraci. Bakijev se začal bránit a vyhlásil podle vojenského práva zatknout každého opozičního lídra, který volal po jeho odstoupení. V dubnu 2010 situace vyvrcholila a neměla daleko od stavu občanské války. Protestanti se zmocnili vládních budov. Kyrgyzská opozice vyhlásila převzetí moci, jmenovala vojenského velitele země a vyzvala vládu k rezignaci. Do čela nové přechodné vlády se postavila sociálně demokratická šéfka opozice Roza Otunbajevová. Dočasná vláda měla za úkol vypracovat nový zákon ústavy a vytvořit podmínky pro spravedlivé volby. Bakijev utekl z hlavní metropole na jih země.Protesty trvaly dva dny. Protestující požadovali odstoupení prezidenta, odstranění všech jeho rodinných příslušníků z centrálních úřadů a dále okamžité snížení cen základních životních potřeb. Demonstrace měla za následek 85 mrtvých občanů.Po vyvrcholení krize a propuknutí násilných nepokojů (15. Dubna) prezident Kurmanbek Bakijev rezignoval a utekl ze země do Běloruska. Tento útěk zosnoval běloruský prezident Lukašenko, který poskytl Bakijevovi a jeho rodině politický azyl. V Kyrgyzstánu mu totiž hrozilo vězení"


Demonstrujicí před tvz. "Bílým domem" - úřadem prezidenta
jedna ze  zapálených budov...
Pořád přemýšlíte nad tím Sovětským svazem? Tady je správná odpověď: Arménie, Ázerbajdžán, Bělorusko, Estonsko, Gruzie, Kazachstán, Kyrgystán, Litva, Lotyšsko, Moldavsko, Rusko, Tádžikistán, Turkménistán, Ukrajina, Uzbekistán

Tak co? Věděli jste všechny??? :D



Žádné komentáře:

Okomentovat