V neděli 21. dubna jsme ve složení já, Verča (česká stážistka) a Saša (Rus) vyrazili na výlet do Gorodce. Výlet byl tak trochu na rychlo zorganizovaný, vlastně jsme se v sobotu po skončení akce „Čeština – to je ona,“ domluvili, že bychom jeli někam na výlet….no a volba padla na Gorodec.
Gorodec je město s přibližně
30 000 obyvateli ležící 50km severo-západně od Nižního Novgorodu. Je známé
především svými muzei. Mezi nejznámější patří muzeum samovaru a muzeum perníku.
Jako dopravní prostředek
k přesunu z Nižního Novgorodu do Gorodce jsme po menším běhání mezi
vlakovým a autobusovým nádražím, zvlolili přece jenom vlak (autobus žádný
nejel). Ten nás dovezl do městečka Zavolží odkud jsme museli po hrázi přehradní
nádrže pokračovat maršutkou. Gorodec se totiž nachází na břehu obrovské vodní
nádrže na řece Volze, jejíž jméno samozřejmě neznám. Celá cesta trvala asi 1,5
hodiny.
První naší zastávkou po výstupu
z autobusu se stalo muzeum perníku. Gorodec je totiž něco jako české
Pardubice. Ruské perníky, nejenže mají jinou chuť než ty naše, ale oni dokonce
i jinak vypadají. Místní perníky se totiž nevykrajují, ale těsto se dává do
speciální dřevěné formy, ve které už je vyřezán nějaký motiv, následně se
vyklopí (jako byste dělali bábovičky na písku), položí na plech a nechá péct.
Po upečení se perník potře cukrem rozšlehaným s bílkem a je hotovo. Žádné
zdlouhavé zdobení perníčků kousek po kousku jako to děláme my. Na jednu stranu
je to fajn, protože tím ušetříte spoustu času, na druhou stranu, pokud chcete
nový tvar, musíte si vyřezat dřevěnou formu.
Gorodec je kromě svých muzeí znám
ještě množstvím typických ruských dřevěných domů. Uličkou, kde se tyto krásné
domky v hojném množství nachází jsme se vydali z muzea perníků do
muzea samovaru.
Rusové všeobecně rádi jedí a
pijí, a to nejen vodku. Nejoblibenějším nealkoholickým nápojem tu je čaj, a to
buď černý nebo zelený. Ovocné a bylinkové čaje se tu dají prakticky sehnat
nedají. Ve všední den se pije čaj stejně jako u nás, uvaří se voda
v konvici a pak se naleje do hrnečku, kde už je připraven sáček. O
víkedech a při různých setkání rodiny či přátel se vždy udělá závářka do
konvice, tj. silný odvar z čaje (sypaného), který si každý podle svého
gusta naleje do hrníčku a následně zředí horkou vodou. Čaj se pije většinou
neslazený. Nedostatek cukru v čaji je ovšem kompenzován dostatkem
sladkostí na stole, tolik bonbonů, čokolád a různých sušenek jsem v Rusku
jsem nikde neviděla. Pití čaje je příjemný rituál (něco jako u nás odpolední
kávička), který přetrvává v Rusku už po staletí.
V dřívějších dobách, kdy
lidé ještě neznali rychlovarnou konvici, byl v Rusku rozšířen samovar. Samovar
neslouží přímo k přípravě čaje, jak si většina lidí myslí, ale pouze
k ohřátí vody. Uprostřed samovaru je taková roura sloužící jako kamna….
zatápí se většinou březovým dřevem. Kromě dřeva se mohou přidat i šišky (ale
pouze z borovice, protože ty nemají smolu). Šišky dodají vodě příjemné
aroma. Rusové jsou na svůj vynález pyšní (jako ostatně na cokoliv co je ruské :)), a myslím, že byste
stěží hledali rodinu, která by tento přístroj nevlastnila.
Řez samovarem |
Ikdyž nám počasí moc nepřálo,
bylo zataženo a docela zima, výlet do Gorodce se nám vydařil. Kromě již
zmiňovaných muzeí jsme viděli i chaloupku na kuřích nožkách….bohužel bez baby
Jagy. Asi byla zrovna někde na dovolené :D
na návštěvě u baby Jagy |
Žádné komentáře:
Okomentovat