pátek 20. září 2013

Česko-Slovensko: po 20 letech na 2 měsíce spolu!



Píše se rok 1993 a z jednoho malého státu se stávají 2 ještě menší.  V jednom z nich pak 5 letá Češka staví bábovičky na písku a ve druhém  tahá 3 letá Slovenka kačera na provázku. Čas plyne. Z holčiček se pomalu stávají slečny a ze slečen ….. no prostě MY! Já a Baška. Dvě studentky narozené ve stejné zemi příjíždějí na území vnitřně nenáviděného spojence, aby popřemýšlely nad vzájemnými vztahy našich, nyní již dvou rozdělených zemí. PRD! 
a la princezny na náměstí Aleksandra Něvského
Žádné přemýšlení! Na to nemáme čas! Je potřeba žít! A tak jsme žily! Dva měsíce spolu – 24 hodin denně a bylo nám dobře. Ne, dobře ne, bylo nám suprově! 

Společnost nám dělali občas i naši kolegové (většinou zápaďáci), ale popravdě moc nestíhali našemu vražednému tempu. Navíc nebyli ani z poloviny tak „retardovaní“ jako my….ikdyž Andrew k tomu měl blízko, ale to je asi tím, že je Skot :D Když jsme po měsíci v práci zjistily, že naše snažení nikam moc nevede, určily jsme si jiný cíl našeho pobytu než sehnat co nejvíce audioexkurzí. Cíl možná ještě více nereálnější než ten, který měl náš šéf! Rozhodly jsme se, že naučíme lidi v Petrohradu se smát. Cestou do práce (která mimochodem trvala 1,5 hodiny) jsme se neustále na někoho usmívaly, zpívaly si a dělaly různé blbosti (nosily na hlavně koruny s nápisem – „Ano, jsem princezna“ a podobně).Světe div se, ale občas se to i povedlo.  
s Andrewem jsme si dost rozuměly :)

Kromě klasických blbostí a propařených pátečních a sobotních nocí, jsme chodily do parku, na procházky, na koncerty, do kina,  do cirkusu,  do muzeí, na pláž…. Díky mojí znalosti ruštiny jsme se na jednom blogu dozvídaly o všech akcích pořádaných v Benátkách severu, takže jsme opravdu neměly čas se ani na vteřinu nudit. Pro ty z vás, kteří se do Petrohradu chystají a chtěli by zažít něco opravdu místního, tak mrknětě na:  http://blog-fiesta.com/ (PS: spousta akcí je zdarma).  

Taky jsme tu potkaly spoustu zajímavých lidí a to nejen Rusů. Nikdy nezapomenu na naše kolegy a kolegyně, se kterými jsme trávili asi nejvíce času a užili si nejvíce srandy. No, nebyli jsme úžasní?


Kdo mi, ale nejvíc chybí je moje spřízněná duše – Baška. Chybí mi naše zpívání česko-slovenských písniček, společné vaření,  jízda metrem, blbnutí, každodenní čtení horoskopu, dlouhé rozhovory o (vlastně ničem …však ty víš :D )….. prostě VŠECHNO! 


A na závěr, taková malá doporučení, co si fakt nenechat ujít 

Cirkus na vodě
Ruský cirkus funguje trochu jinak než ten náš.  Principál se svou družinou nemusí objíždět jednotlivá města (to by vzhledem k ruským vzálenostem snad ani nešlo) a místo toho předváějí í svá čísla v kamenné budově (prostě jako divadlo). Do cirkusu jsem chtěla už v Kazachstánu, ale jaksi to nevyšlo.
Tentokrát se poštěstilo a tak jsme se jednoho čtvrtečního odpoledne ve složení já, která nesnáším klauny, Baška, která nesnáší představení se zvířaty a Šárka vydaly do cirkusu. Ale pozor! Nebyl to lecjaký obyčejný cirkus. Byl to cirkus NA VODĚ! 

Spolu se skupinkou japonských turistů sedících naproti nám jsme zvýšili věkový průměr diváků na 10 let. To nám ale nebránilo k tomu, abychom si představení užily. Bylo to naprosto suprové. Největší záhadou ale bylo, jak to pod vodou vydržel ten pán,co táhl tu paní v leknínu. Objel s ní dokola asi 3x a ani jednou se nevynořil! Dodnes mi to vrtá hlavou. 

Ladožské jezero
Ačkoliv je v Petrohradu spousta kanálů, řek a dokonce i moře, není prakticky možné se zde v létě pořádně vykoupat. Pláže jsou dost špinavé a voda hodně mělká. A tak „koupání chtivým“ jedincům nezbývá nic jiného, než vyjet za město k některému z jerez. Já s Baškou a Leem jsme si to namířili přímo k tomu největšímu – Ladožskému.  Po hodině jízdy vlakem jsme dojeli do stanice „Ladožské jezero“ odkud to bylo na pláž coby kamenem dohodil. Voda nebyla překvapivě ani moc studená. Co nás ale překvapilo byly vlny, které sehaly až do úrovně mého pasu (a i výš). Odkdy jsou na jezeře vlny? Ikdyž potom, co jsem se v Kyrgystánu koupala v jezeře, ve kterém byla slaná voda se už nedivím ničemu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat