neděle 19. srpna 2012

Almaty

Nyní zase trochu teorie :) Ráda bych vás blíže seznámila s městem, kde budu další rok bydlet - s Almaty. 


Almaty ztratilo status hlavního města Kazachstánu v roce 1997, přesto je dodnes finančním, kulturním, obchodním a vzdělávacím centrem. V porovnání s evropskými městy, nemá Almaty téměř žádnou historii. V roce 1854 zde byla postavena pevnost, kterou Rusové pojmenovali Věrnij. Město se ovšem nestačilo pořádně rozvinout protože 28.května 1887 bylo postiženo zemětřesením, které ho téměř celé zničilo. Udává se, že zbylo pouze 6 budov, jednou z nich je dřevěný kostel svatého Nanebevzetí od architekta Zenkova.

V roce 1921 bylo město přejmenováno na Alma-Ata a o 8 let později se stalo hlavním městem Kazažské autonomní sovětské socialistické republiky. Během 2. světové války sem bylo ze Sovětského svazu přestěhováno několik továren, politických a kulturních organizací. Největší stavební rozvoj byl zaznamenán v 50. letech 20. století.Po rozpadu Sovětského svazu došlo k přejmenování Alma-Ata na Almaty. Zajímavé je, že v Rusku je město stále označováno jako Alma-Ata. V roce 1995 vydal prezident Ruské ferederace nařízení na "psaní názvů států – bývalých sovětských republik a jejich hlavních měst“, takže v oficiálních dokumentech musí všichni úředníci Ruska nazávat hlavní město Kazachstánu - Alma-Ata. 

socha jablka na nedalekém Kok-Tobe
Co vlastně název Almaty znamená? V překladu to je něco jako "jabloňový." Almaty je totiž velmi úzce s jablky spojeno. Na úpatí hor Ťian Sian rostly divoké jabloně, z kterých byly vyšlechtěny dnešní odrůdy jablek. Sady byly po rozpadu Sovětského svazu vykáceny a nahrazeny výstavbou nových domů a obchodních rezidenci, což očividně vůbec nepřispívá k ekologické situaci města. 

Symbolem města je sněžný leopard, který žije v místních horách a je patří mezi chráněné druhy. Nicméně symbol jablek, můžete vidět na každém rohu, především v podobě fontnán :)

Centrum města - mapa
Město Almaty je z jižní části obklopeno horami a na severu se začínají už objevovat pouště a polopouště. Výškový rozdíl mezi severní a jižní částí (počítám až oblast Medeu) je přibližně 1000 m n.m. Ztratit se zde je prakticky nemožné a to z toho důvodu, že pokud jdete do kopce, jdete vždy na jih a naopak z kopce, na sever. Navíc ulice jsou podobné jako ty v New Yorku (sice jsem tam nebyla, ale soudím dle toho, co jsme se učili v  hodinách angličitiny), tzn. do čtverců. Jsou tu hlavní ulice (většinou čtyřproudovky), které vedou od severu k jihu a vedlejší ulice, který s nimi svírají 90°a vedou od západu k východu. Adresy se tu neuvádí podobně jak u nás, př. Palackého 16, důležité je vždy uvést na rohu jakých hlavních ulic bydlíte, protože třeba ulice Tole-bi, kdy bydlím já je snad 5 km dlouhá, takže já vždy uvádím Tole-bi/Kunayeva.  No posuďte sami, že to není vůbec složité :)

Fontána znamení zvěrokruhu
Almaty je poměrně dost zelené město. Všude jsou stromy, parky a jakžtakž vysázená tráva, kterou musí pravidelně zalévat. Kolikrát se mi stalo, že jem viděla silničáře s konvicí jak zalévají květiny podél silnic nebo kropí trávu. V severní části o toto příliž nedbají, takže tráva tam je suchá a vypadá to tam opravdu jak v polopoušti. Také je zde velké množství fontán. Některé jsou opravdu krásné, jako například Fontána zvěrokruhu (moje nejoblíběnější). Parkům budu časem věnovat samostatno kapitolu, tak se těšte :)

kostel Svatého Nanebevzetí
Tak a nyní něco k památkám. Kvůli zemětřesení na konci 19. století zde prakticky žádnou historickou budovu nenajdeme. Za památku se dá považovat dřevěný kostel svatého Nanebevstoupení od architekta Zenkova, který jako jedna z mála budov přežil ničivé zemětřesení. Zajímavostí je, že při stavbě kostela nebyl použit ani jeden  hřebík. Další náboženskou památkou je centrální mešita, největší v Almaty, která byla dostavena v roce 1999. Kazachstán se vymezuje jako multináboženský stát, kde jsou si všechny náboženství rovna, což by se dalo dokázat tím, že hlavní náboženské památky jsou stavěny ve stejné rovině (ose). 

Náměstí Republiky
V Almaty nenajdete klasické náměstí, na které jsme zvyklí z Evropy. Staré náměstí, nebo-li náměstíí Astany je čtyřproudovka, která se v době konání různých akcí uzavře a slouží jako náměstí. Z jedné strany je lemována parkem a z druhé ohraničena budovou Kazašsko britské technické uviverzity (bývalé budovy vlády). Podobně vypadá náměstí Republiky, kde můžeme najít Monument nezávislosti. Jedná se o 18m vysoký sloup na jehož konci je zlatý muž. V dolní části monumentu je kniha s rukou prezidenta Nazarbayeva, která je symbolem vyhlášení nezávislosti 16.prosince 1991 (tento den je i státním svátkem).

To by bylo asi tak vše ve stručnosti k Almaty. Doprava, nakupování a parky vydají na samotnou kapitolu, o kterých se rozepíšu někdy příště. 

Více fotografií města Almaty i s popisky můžete najít ZDE


13 komentářů:

  1. Ahoj... nejak nasel tvuj blok o KZ a Almaty... ja se tam narodil, ale ted' bylim v Praze. co , jak ti zivot tam? co hory? rad bych se svtebou seznamil a pokecal, mohl bych napsat neco o Almaty, nejaky krasne mista... treba skus' dat do googlu-obrazky "charyn" , nebo "kaindy". zatim se mej, Alex. musez napsat treba sem : chitochka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat

  2. pixellu-smartalbums-crackis a simple and intuitive album design software for photographers. SmartAlbums puts thousands of professionally designed templates at your fingertips while giving you full creative freedom.
    freeprokeys

    OdpovědětVymazat

  3. Thanks for sharing such great information, I highly appreciate your hard-working skills which are quite beneficial for me. upmypc.com

    OdpovědětVymazat
  4. This article is so innovative and well constructed I got lot of information from this post. Keep writing related to the topics on your site

    OdpovědětVymazat
  5. Thanks for sharing such great information, I highly appreciate your hard-working skills which are quite beneficial for me. Spyhunter Crack

    OdpovědětVymazat
  6. I really appreciate your clever writing as a design for your blog.
    Is it a payment problem or did you receive it yourself?
    In any case, it is best to stay in writing.
    It's rare to see a webpage as beautiful as this one.
    football manager crack
    autodesk 3ds max crack
    makemusic finale crack

    OdpovědětVymazat
  7. I am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provide a new knowledge to me. this blog has detailed information, its much more to learn from your blog post.I would like to thank you for the effort you put into writing this page.
    I also hope that you will be able to check the same high-quality content later.Good work with the hard work you have done I appreciate your work thanks for sharing it. It Is very Wounder Full Post.This article is very helpful, I wondered about this amazing article.. This is very informative.
    “you are doing a great job, and give us up to dated information”.
    aimersoft-dvd-creator-crack/
    program4pc-audio-converter-pro-crack/
    apeaksoft-mobietrans-crack/
    high-logic-fontcreator-crack/
    coolmuster-pdf-converter-pro-crack/

    OdpovědětVymazat
  8. I am very thankful for the effort put on by you, to help us, Thank you so much for the post it is very helpful, keep posting such type of Article.
    Tenorshare UltData for Android Crack
    Cinema 4D Crack

    OdpovědětVymazat